טיפים לגיזום הגפן הביתית
הכן כרמך לעונת הבציר הבאה
מאת: ניצן אשוח, בלוגרית ענבי טלי
הנה הגיע ט"ו בשבט, הגפן כבר ספגה כמה מנות קור יפות (מנות קור זה אחד הדברים שהגפן הכי אוהבת), בעוד כחודשיים יבוא האביב ואיתו הגפן תתחיל ללבלב, עכשיו בדיוק הזמן לצאת אל עבודת הזמירה, כמו שנאמר בשיר השירים "הַנִּצָּנִים נִרְאוּ בָאָרֶץ עֵת הַזָּמִיר הִגִּיעַ" אז איך עושים את זה?
ישנם הבדלים גדולים בין גידול כרם שלם לבין טיפול בגפן בודדת שמגדלים בגינה הביתית, כמו-כן אנחנו לא יודעים איזה זן של ענבים גדל אצלכם בחצר (צבע, גודל, זן שמקדים בהבשלת הפרי או מאחר) ובכל זאת אספנו מהאגרונום שלנו כמה טיפים כלליים כיצד נכון להכין את הגפן הביתית לקראת עונת הבציר הבאה:
תחילה תסתכלו על הגפן שלכם ותחליטו מה חשוב לכם ואיזו צורה תרצו לתת לה, האם חשוב לכם שתעשה הרבה צל או דווקא שתניב הרבה ענבים? ואיזו הדלייה יש לה – על מה היא תטפס?
אם חשוב לכם יותר הצל אז מומלץ לגזום באופן מינימלי, רק את הענפים הקטנים כדי לעצב אותה לצורה הרצויה, כדאי גם להוריד את הפירות (באביב) כדי שלא יעשו הרבה לכלוך בחצר ויבזבזו אנרגיה לגפן, כשיבשילו וירקבו (קשה מאוד להגיע לפרי איכותי אם לא משקיעים).
אם חשוב לכם יותר הפרי אז כדאי לזמור את הכרם בצורה יסודית יותר. הגפן מורכבת מגזע – קטן ודק יחסית לעצים, מכמה ענפים אפורים שיוצאים מהגזע- הם יעצבו את המבנה המרכזי של הגפן, מהם יוצאות הזמורות – ענפים חומים שיניבו את הפרי בעונה הקרובה, זמורה מבוגרת לא תצמיח ענבים טובים, כדאי להשאיר על הגפן 4-8 זמורות יפות ולגזום את כל השאר, נבחר זמורות בריאות שצומחות לכיוון הנכון בהתאם לצורה שנרצה לעצב את הגפן שלנו.
את הזמורות שהשארנו נרצה לקצר לאורך הנכון, נספור 10-14 עיניים מתחתית הענף, מהם יצמחו אשכולות הענבים, את שאר הענף נגזום. את הזמורות שהשארנו נקשור בעדינות לעמוד או חוטי ברזל, עליהם הגפן תטפס ותאחז בשנה הקרובה, חשוב לקשור את הענפים בלי לחנוק אותם כדי שחומרי ההזנה יגיעו לענבים, מצד שני חשוב שיהיו קשורים חזקים מספיק לשאת את תנובת הענבים שלכם!
זהו, סיימנו לגזום את כל הענפים המיותרים, עיצבנו וקשרנו את הזמורות המתאימות והגפן מוכנה לתקופת הלבלוב, בהמשך העונה יהיו עוד טיפולים רבים עד שנוכל ליהנות מענבים מתוקים אבל בינתיים כנסו הביתה והרימו כוסית של יין לכבוד החג של הטבע.