ענבים וסוכרת
למה חולי סוכרת יכולים לאכול ענבים?
מאת: רונה שפר, דיאטנית קלינית ויועצת תזונה*
מהו אינדקס גליקמי?
אינדקס גליקמי היא שיטת דירוג מזונות על פי השפעתם על רמות הסוכר בדם. הגורם שקובע את המדד הגליקמי של מזון מסוים הוא המהירות שבה הפחמימות שבו מתעכלות ונספגות בגוף. ככל שהן מתעכלות ונספגות מהר יותר במעי הדק, רמות הסוכר בדם עולות במידה רבה ומהירה יותר והמדד הגליקמי של מזונות אלה גבוה יותר. הדירוג הוא בסולם 0-100 כאשר 100 זהו ציון לגלוקוז הטהור שנספג לדם באופן מיידי ומעלה את הסוכר בדם בהתאם.
ציון האינדקס הגליקמי:
מדד נמוך: מדד גליקמי נמוך מ-55
מדד בינוני: מדד גליקמי בין 55 ל-69
מדד גבוה: מדד גליקמי גבוה מ-70
***אם כן, מה האינדקס הגליקמי של ענבים?
53- בטווח הנמוך ולכן למרות שהענבים נחשבים לפרי מתוק הם אינם מעלים בצורה משמעותית את הסוכר בדם.
מה היתרונות באכילת פירות עם אינדקס גליקמי נמוך?
ענבים – (כוס כ 100 גרם) יכולים לשמש כמנת פרי אידאלית כיוון שזו בחירה של פרי עם שעור תגובה נמוך של אינסולין. מנה זו מכילה כ 16 גרם פחמימות. דיאטה מאוזנת שמכילה מזונות או שילובי מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך מומלצת כיוון שכך ניתן למנוע קפיצות ברמות האינסולין והסוכר בדם. נירמול רמות האינסולין והסוכר רצוי ומומלץ במטרה לשמור על משקל תקין ועל אורח חיים בריא.
מה ההסבר?
בענבים ממוצע הסוכרים כ 15-16%,
מתוכם כ 46% גלוקוז ו 54% פרוקטוז (טעמו מתוק משל הגלוקוז ולכן הענבים כל כך מתוקים)
האינדקס הגליקמי של פרוקטוז 19 ושל גלוקוז 100 כיוון שמרבית הסוכר בענבים הוא פרוקטוז האינדקס הגליקמי הינו 53 בלבד.
לשם השוואה:
אבטיח 76
צימוקים 72
תמרים 100
מנגו 51
אננס 59
בננה 51
תפוח 36
אז מה למדנו?
למדנו מהו אינדקס גלוקמי, מה האינדקס הגלוקמי של הענבים ביחס לפירות אחרים ומדוע, למרות שענבים הם פירות מאוד מתוקים, האינדקס הגלוקמי שלהם נמוך יחסית ולכן אינו מעלה את רמת הסוכרים בדם באופן משמעותי כל כך בהשוואה לפירות אחרים.
* רונה שפר היתה דיאטנית ראשית בקבוצת אסם ומנהלת התכנית הלאומית להפחתת נתרן, אֶפְשָׁרִיבָּרִיא מטעם משרד הבריאות, כיום היא דיאטנית קלינית ויועצת תזונה עצמאית.
** החומר באתר הינו למטרות חינוך בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.
***מקור: אתר הבריאות של הרווארד