
עצות והמלצות לבחירת שתיל ענבים ודרכי טיפול
מאת: ניצן אשוח, בלוגרית ענבי טלי
כמו בכל משימה, חשוב להגדיר קודם את המטרה…
אם החלום שלכם זה בציר הענבים ישר מהשיח הביתי אז עיקר המאמץ יהיה בגידול הפרי (וכדאי שתפנו לזה זמן..) אבל אם אתם מאוד עסוקים ורק רוצים להנות מיופיו של שיח הגפן ומשלכת מרהיבה בסתיו אז בחירת זן הענבים ומיקום השתילה יהיה שונה.
יש להתחשב במקום ובתנאי הגידול שיש לכם, ביכולות הגינון שלכם ובהעדפותכם האישיות, מה אתם אוהבים יותר? ענבים ירוקים, אדומים או שחורים? האם החרצנים מפריעים לכם? אולי תעדיפו דווקא להשתמש בעלי הגפן לבישול ופחות בפרי, האם תרצו את הענבים בתחילת הקיץ (אופייני יותר לזני הענבים הירוקים) או דווקא בסתיו לכיוון החורף (יותר נפוץ לענבים האדומים), לעומת זאת אם הענבים פחות חשובים לכם ותעדיפו ליהנות ממטפס יפה עם שלכת מרהיבה אז כדאי להתמקד בזנים אחרים, הסבר מפורט תמצאו בסוף המאמר, בכל מקרה בבחירת הזן יש לשים לב אם מדובר בענבים למאכל או ענבים ליין.
ענבי טלי לא עוסקים בשתלנות ולכן לא ניתן לקנות אצלנו שתילי גפנים, לשם כך כדאי לפנות למשתלות המתמחות בעצי פרי ועושות לגפנים הרכבה איכותית (הרכבת גפן מזן טעים על גזע של גפן מזן חזק), אם בחרתם בגידול גפן לצורכי נוי בלבד מומלץ לקנות כנה של גפן ללא הרכבה, כך תחסכו לעצמכם את לכלוך הפירות הרקובים שינשרו.
יש לבחור מקום מתאים לשתילת הגפן עם אספקה נאותה של מים ושמש, חשוב שיהיה מבנה חזק כלשהו שהגפן תוכל לטפס עליו ושאשכולות הפרי ישתלשלו ממנו בחופשיות. כדאי לקחת בחשבון שפירות הענבים מושכים הרבה חרקים בקיץ, הפרי הבשל שלא תבצרו יפול על הקרקע ועלול ללכלך את הרחבה, כמו כן זיכרו שבסתיו כל עלי הגפן יינשרו ויהיה לכם פחות צל ויותר עבודת גירוף (דרך טובה להתחמם בחורף 🙂
שיחי גפן המיועדים לתת פרי נדרשים בהשקיה לכל אורך השנה, עם כמות יומית של כחמישה ליטר להשקיית שיחים נושאי פרי צעיר בתחילת הקיץ עד כ-20 ליטר ליום, בימים המאוד חמים של שיא הקיץ, כשהגפן עמוסה בפרי. לשיח גפן ללא ענבים ידרשו הרבה פחות מים.
כדי לזכות בגפן פורייה יש לדאוג לגזום את הענפים (זמורות) מידי חורף, וכך לאפשר לגפן להצמיח ענפים חדשים, זו גם ההזדמנות לעצב את הגפן ואת כיוון הצמיחה שלה בהתאם למבנה עליו היא מטפסת (ראו מאמר קודם בנושא).
בעונת האביב, כאשר אשכולות הענבים מתחילים לצמוח, יש לטפל בהם בקפידה, לשחרר אשכולות תפוסים, לוודא שהאשכולות זוכים למספיק אור, לדלל את כמות האשכולות, לדלל את כמות הגרגירים בכל אשכולות ועוד כהנה עבודות, זו גם העונה הטובה לאסוף את העלים ולהכין עלי גפן ממולאים.
במטרה להגן על הענבים מפני מזיקים כדאי לעטוף אותם בשקיות נייר שבתוכן מומלץ לשים מעט גופרית המונעת קימחון.
אם הצלחתם להגיע אל הקיץ או הסתיו כשמהגפן שלכם משתלשלים אשכולות הפרי העסיסיים, סחטיין! מגיעה לכם תעודת כורם מוסמך (-: זה הרגע לבצור לעצמכם אשכול ענבים מתוק, לקרר אותו מעט ולפנק את עצמכם בצל הגפן.
תוכלו גם למצוא המון מתכונים המשלבים ענבים באתר שלנו (לחצו לדף המתכונים)
ואם לא הצלחתם לא נורא, תמיד ניתן לקנות סלסילת ענבי טלי, העיקר שנהנתם מעבודת האדמה.
שיהיה בהצלחה ובלבלוב.
כתבות עיתונות בכל הערוצים ובכל המגזרים וגם בעיתונות העולמית